Calendarul oficial al alegerilor din 2024

0
64
Calendarul oficial al alegerilor din 2024

Știi în ce zile (și luni) vor fi alegerile din 2024 în România? Să precizez faptul că jumătate de glob are alegeri în 2024? Hai să ne vedem de curtea noastră…

Calendarul oficial al alegerilor din 2024 în România este următorul:

  • 9 iunie: alegeri locale și europarlamentare;
  • 24 noiembrie și 8 decembrie: alegeri prezidențiale.
  • 1 decembrie: alegeri parlamentare.

De ce s-au comasat alegerile locale și cele europarlamentare? Fie vorba între noi, alegerile care contează cu adevărat sunt cele europarlamentare. Bineînțeles, nu pentru popor, ci pentru „topor”, pardon, pentru politicienii adevărați…

Alegerile locale sunt pentru decor. Sau nu?

Baștanii care vor fi aleși europarlamentari sunt un fel de mici președinți.

Președintele nostru drag, domnia sa, Klaus Iohannis (#ÎmpăratulRomâniei), nu poate fi detronat de nimeni la nivel de „excelență”, mai ales după ce a condus (sau ce-o făcut numai dumnealui știe…) România cu stil.

Ține minte: pe 9 iunie, miza cea mai importantă pentru politicieni sunt voturile de pe buletinele de vot cu europarlamentari.

Păi și-atunci ce facem cu localele? Cine e curios? Evident, contează și cine va fi ales local. Teoretic, ai putea spune că cine alege un primar de o anumită culoare, va alege aceeași culoare (partid) și pentru europarlamentare (+ consiliul județean, local etc.). Surprize apar mereu.

Cine crezi că va fi președintele României în următorii 5 ani? La cât de slabi sunt politicienii actuali, neavând niciun „magician” răsărit, nu se știu nici măcar candidații.

Astăzi, 11 mai (2024), după 1 zi de când s-a dat startul oficial al campaniei pentru alegerile locale (și europarlamentare), nu se știe oficial la nivel național care sunt candidații pentru prezidențiale a marilor partide. E rău? Nu-i bai…

În fine, nu cred că există partide mari, cel puțin nu în România. În SUA, da. Acolo există spectrul democrat și aripa republicană.

Probabil, cei care fac jocurile (de culise, nu neapărat de putere), au nevoie un pic de timp pentru a vedea cum reacționează lumea la noul joc al partidelor, joc care stă în felul următor: PSD și PNL a făcut blat (de prăjitură fără cremă), USR s-a aliat cu PMP (#Băsescu) și Forța Dreptei Unite (#OrbanPNL), SOS strigă „URA!” în gura mare, iar AUR are un șef mai ceva ca-n filme.

Ai de unde alege? Dacă vrei să-i mulțumești pe toți, ștampilează-i pe toți… Pe unii îi poți ștampila de mai multe ori.

Lăsând gluma la o parte (sau nu?!), momentan, sistemul politic din România nu prezintă încredere.

Hai să nu folosesc greșit structura de cuvinte „sistem politic”, ci să scriu că lumea sau poporul român e sătul de corupția și oamenii politici care apar pe sticlă (mass-media).

Nu mai este o surpriză pentru nimeni faptul că politicienii folosesc tot felul de declarații politice îmbibate cu minciuni doar pentru a da bine în fața publicului sau spun ceea ce vrea lumea să audă.

Vrei să auzi că va fi bine? Sună un politician sau du-te la el și i-ai un interviu. Păcat că lumea se ferește de adevăr, deși îl cunoaște de atâția amar de ani…

Așadar, în 9 iunie va conta cine prinde locuri ca europarlamentar, pe 24 noiembrie se va da lupta între partidul cu cei mai mulți votanți pensionari (#SeȘtie), pe 8 decembrie va triumfa răul mai mic (#2020), iar pe 1 decembrie, fix de Ziua Națională a României, va fi din nou un vot extrem de important, poate chiar mai important decât cel pentru europarlamentari.

În România, puterea babană o are Parlamentul (Camera Deputaților + Senatul). Ziua de „ decembrie va fi decisivă în sensul că după aceea se vor face tot felul de ipoteze, scenarii și alianțe care mai de care mai interesante pentru ca președintele ales în funcție să fie în avantaj sau în dezavantaj. Plus că va urma turul al 2-lea pentru alegerea președintelui…

Situația cu mersul la Biserică, pardon, la vot, 3 duminici la rând, este tragi-comică.

Oricum, mare brânză nu se va face pentru că se încheie anul și vine vacanța. Anul 2025 va fi bombă! Sper să nu fie grav, dar oricum va fi „distracție”.

Miza alegerilor de anul acesta este foarte mare. Nu degeaba s-a aliat PSD cu PNL. Poate spui că nu s-au aliat, ci doar au făcut un zid ca niciun alt partid să nu ajungă la nasul lor. Ai dreptate, dar și ei au dreptate. Dreptatea cui este mai relevantă?

În ce țară ai mai văzut ca stânga și dreapta (ca formă de ideologie) să facă alianță?

Dacă mă-ntrebi pe mine, ți-aș spune că și alegerile din anul acesta sunt măsluite, poate mai „unse” decât prezidențialele din 2020.

Care este concluzia? Noi să fim sănătoși și să ne facem treaba.

Dumnezeu să aibă milă de România și să le dea minte politicienilor (și nouă, oamenilor de rând).

Dacă politicienii români ar lucra cu adevărul, România ar fi mai tare decât SUA, Elveția sau Qatar.

#NihilSineDEO

P.S. Articolul a fost modificat pe 11 iulie, 2024, cu noile date alese în 4 iulie, 2024. Să mergi 3 duminici consecutive la vot e mult prea mult…

Abonează-te
Primește notificări pentru
guest
0 Comentarii
Impresii
Vezi toate comentariile

De interes